Over OPA

OPA (Onafhankelijk Politiek Actief) is de enige beweging in Nederland die de principes van ons oorspronkelijk kiessysteem (uit 1854) volgt: burgers die personen kiezen om zich te laten vertegenwoordigen.

De beweging werd op 15 september 2013 in Amsterdam opgericht Het initiatief was op gang gekomen nadat de landelijk opererende ouderenpartij 50PLUS had besloten om niet deel te nemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Bij de oprichting waren er vier lokale partijen bij OPA aangesloten, te weten in de vier grootste steden van Nederland.

 

OPA is een vereniging die zich ten doel heeft gesteld ouderen een politieke stem te geven: door het volk gekozen volksvertegenwoordigers die kunnen staan voor wat zij beloven en te kunnen stemmen, ‘zonder last en ruggespraak’ en niet worden gehinderd door enige fractiediscipline.”                                                   Dick Schouw, september 2013

 

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 deed OPA (tot 1 juli 2017 ‘Ouderen Politiek Actief”) in 41 gemeenten mee. In totaal werden er 25 zetels behaald in 18 gemeenten. Het meeste succes werd geboekt in Albrandswaard en Vlaardingen, in beide gemeenten haalde de beweging drie raadszetels.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 november 2014 behaalde de beweging in Oss en Alkmaar zetels, waardoor OPA nu in 20 gemeenten vertegenwoordigd is met 37 raadszetels. In Albrandswaard, Landgraaf en Alkmaar maakt OPA deel uit van de coalitie.

De naam van de beweging is door de Kiesraad ingeschreven in het register van namen voor de Tweede Kamerverkiezingen.

OPA’s visie op politiek

OPA’s visie op politiek is simpel uit te leggen: OPA hangt het systeem van authentieke politiek aan. Dit systeem houdt in dat het volk op democratische wijze volksvertegenwoordigers kiest die namens hen beslissingen nemen.

Die volksvertegenwoordigers behoren volgens OPA “authentieke” personen te zijn die ook onder moeilijke omstandigheden zichzelf blijven en staan voor wat zij beloven en niet worden gehinderd door enige fractiediscipline.

Bij OPA wordt de individuele mening van kandidaten als basis genomen. Het gaat bij OPA om de mensen en niet om de partij.. In de hoedanigheid van politieke invulling volgen we de richtinggevende punten zoals vastgelegd in het  manifest.  De 5 punten uit het manifest zijn onze politieke leidraad.

Vrije Politiek
een politiek waarin de kiezer bepaalt welke volksvertegenwoordiger gaat besturen op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau.
Een politiek waarin de politici luisteren naar de mening van de kiezer en de kiezer betrokken wordt bij de gemeentelijke, provinciale en landelijke besluitvorming.
(door Leo Broers)

De praktijk

OPA is de enige politieke groepering in Nederland die de principes van het oorspronkelijk kiessysteem volgt. OPA geeft iedere kandidaat in hoge mate het recht om zichzelf te blijven en ook als zodanig een politieke positie in te nemen. Wij denken dat vanuit de gemeenschap goede kandidaten naar voren geschoven kunnen worden die authentieke verfrissende ideeën en meningen kunnen inbrengen, verkondigen en verdedigen.

<< Terug naar hoofdmenu I Volgende pagina >>