Herenakkoord

Herenakkoord

OPA sluit ook een “Herenakkoord” met de kandidaten.Het effect daarvan is dat bij het verkrijgen van een zetel deze gaat naar diegene met de meeste stemmen ongeacht de plek op de lijst; hoe meer stemmen je hebt – hoe krachtiger jouw stem.

Als de groep raadszetels krijgt toebedeeld dan zal vanuit de groep een fractie worden gevormd. De overige leden van de groep worden dan ondersteunend. Men kan eventueel een lokale OPA vereniging oprichten.

Een groep wordt dan een afdeling met een daarnaast opererende fractie. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 deed OPA  in 41 gemeenten mee. In totaal werden er 25 zetels behaald in 18 gemeenten. Het meeste succes werd geboekt in Albrandswaard en Vlaardingen, in beide gemeenten haalde de beweging drie raadszetels.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 november 2014 behaalde de beweging in Oss en Alkmaar zetels, waardoor OPA nu in 20 gemeenten vertegenwoordigd is met 37 raadszetels. In Albrandswaard, Landgraaf en Alkmaar maakt OPA deel uit van de coalitie.

OPA vs 50PLUS

Wat is Vrije Politiek?

’t Stokje van OPA

Copyright © 2018 OPAbeweging